Biscuitdeeg

40 minuten
8 personen

Benodigheden

 • weegschaal
 • mixer
 • 8 ingevette bakringen of muffinvormen (8cm doorsnede)

Ingrediënten

 • 100 gram bloem + wat extra
 • 4 eieren
 • 100 g suiker
 • ¼ tl zout
 • Naar keuze merg van 1 vanillestokje of rasp van ½ biologische citroen

Bereiding

 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C. Bestuif de ingevette bakringen (8 cm doorsnede) met wat bloem. Schud het te veel aan bloem eraf. Zet de ringen op de bakplaat die is bedekt met bakpapier.
 2. Bij het biscuitbeslag is het heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn of zelfs nog ietsje warmer. Leg de eieren in de mengkom en schenk er lauwwarm water bij tot ze helemaal onder staan. Laat ze zo 5 minuten op temperatuur komen. Schenk het water eruit en droog de kom af. Nu zijn de mengkom en de eieren een paar graden warmer.
 3. Klop de eieren met de mixer op de hoogste stand 8 – 10 minuten. Voeg tijdens het kloppen lepel voor lepel de suiker toe. Voeg daarna, onder voortdurend kloppen, het zout en eventueel smaakmakers als vanillemerg of citroenrasp toe tot je een lichtgeel, stevig schuim hebt.
 4. Zeef de bloem erboven en vouw het met een spatel voorzichtig door de schuimmassa. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden. Verdeel het beslag over de bakringen. Chocoladebiscuit: voor chocoladebiscuit vervang je 10 gram bloem door cacaopoeder. Zeef het gelijk mee met de bloem.
 5. Zet de bakplaat in de oven en bak de biscuitbodems in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar. (De luchtige bodem veert dan terug als je er voorzichtig op duwt.)Haal de taartbodempjes uit de bakringen. Laat ze op een taartrooster afkoelen.
 6. Heb je niet alle biscuitbodems meteen nodig, vries dan de rest in voor later gebruik. Ontdooi de deegbodems 1 – 1,5 uur van tevoren om ze op kamertemperatuur te laten komen.

Tip: voor een nog luchtiger beslag splits je de eieren. Klop de eiwitten apart door het beslag, of gebruik zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem voor een luchtiger resultaat